Sıklıkla vantilatör cihazlarıyla karıştırılan ventilatör kelimesi, evde veya hastanede solunum sıkıntısı olan bir hastanın solunumuna nefes alma ve verme sırasında gerek basınçlı hava ile gerekse hava hacmi vererek destekleyen mekanik tıbbi cihaza ‘ventilatör’ denmektedir. Literatürde ‘mekanik ventilatör’ olarak da geçmektedir. Kullanım yerlerine göre çok değişik modelleri ve farlı modları vardır. Ventilatör modları ve ventilatör çeşitleri farklı başlıklar altında bu sitede incelenmiştir.
Sıkça Sorulan Sorular
CPAP ve BPAP cihazlarında kullanılan burun (nazal) ve ağız-burun (ora-nazal) maskeler genellikle 1 yıl kadar süre hasta tarafından kullanılabilmektedir. Birçok ülkede geri ödeme kurumları ve sağlık sigortaları 6 ayda bir PAP maske, hortum ve filtrelerinin yenilenmesini kabul etmektedir. Ülkemizde ise genel kabul 1 yıl olarak tespit edilmiştir. Bu süre iyi bir maske seçimi yapılması ve uygun koşullarda kullanımı durumunda hastaların çoğuna yeterli gelmektedir.
Eğer maskenin durumu çok iyi görünüyorsa 1 yıldan uzun süre kullanım da mümkün olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken bir husus, 1 yıldan uzun süre kullanılan bir çok maskede, hastanın farkına varmadığı istenmeyen hava haçaklarının artmasıdır. Bu kaçak miktarı, kayıt yapan PAP cihazlarının raporlarından da tespit edilebilmektedir.
Maskelerini düzenli olarak yenileyen hastaların büyük kısmının uyku kalitelerinin arttığı, cihazlarını daha rahat ve daha uyumlu şekilde kullandıkları tespit edilmiştir.
Her PAP (CPAP-APAP-BPAP) cihazının filtresinin temizlik ve değiştirilme süresi farklı olabilir. Cihazınızla size verilen kullanım kitapçığında filtre değişimi ve temizliği ile ilgili bölüme mutlaka bakınız. Örneğin haftada bir temizlenmesi önerilen bir filtreyi 1 yıl veya 2 yıl temizlemeyi unutursanız, cihazınızın kullanım ömrünü azaltır, arıza yapmasına sebep olursunuz.
PAP cihazı alırken dikkat etmeniz gereken 3 önemli adım vardır :
- Adım: Uygun Cihaz Tipinin Seçimi,
- Adım: Cihaz Markasının Seçimi,
- Adım: Cihazı Alacağınız Firmanın Seçimi
1) Uygun Cihaz Tipinin Seçimi:
Sabit basınçlı CPAP cihazları,
Nefes verme basıncını azaltan C-Flex özellikli CPAP cihazları,
Otomatik CPAP (APAP) cihazları,
Nefes alma ve verme basıncını ayrı ayrı verebilen BiPAP cihazları,
Otomatik BiPAP veya
BiPAP ASV gibi çalışma şekilleri farklı tipte olan PAP cihazları vardır.
Size en uygun cihaz tipini seçerken, öncelikle hastalığınızın teşhisini koyan uyku doktorunuzun önerilerini dikkate alınız. Yukarıda belirtmiş olduğumuz PAP cihazı tipleri hakkında ön bilgi edinerek, hastalığınıza uygun bir tedaviyi konforlu şekilde yapan cihaz tipi seçeneklerinizi belirleyin.
2) Cihaz Markasının Seçimi:
PAP cihazlarının üretimini yapan onlarca firma vardır. Bunların sadece birkaç tanesi tüm dünyada isim yapmış, iyi bilinen markalardır. Unutmayın ki, alacağınız cihaz sağlığınız için her gece kullanmanız gereken bir solunum cihazıdır. Basit bir elektronik cihaz alırken göstereceğiniz dikkatin çok daha fazlasını, alacağınız PAP cihazı için de göstermelisiniz. Kaliteli ve iyi bir marka tercih ederseniz cihazınızı daha rahat kullanabilirsiniz.
3) Cihazı Alacağınız Firmanın Seçimi:
Doğru bir cihaz tipi belirlediniz, kaliteli bir markayı almak istiyorsunuz, şimdi cihazı kimden almalısınız?
Cihazı satın alacağınız firmanın uzun yıllardır bu işi yapıyor olması bir avantajdır. Çünkü diğer sektörlerde olduğu gibi medikal sektörde de her yıl yüzlerce firma açılır, yüzlercesi de kapanır.
Çevrenizde cihaz kullanıcısı arkadaşlarınız varsa, onların önerileri de size yardımcı olabilir.
Cihazı aldığınız yerde mutlaka burnunuza uygun bulduğunuz maske seçenekleri olmalıdır. Seçtiğiniz maskeyi, alacağınız cihazla birlikte, doktorunuzun belirlediği basınçta test etmeden cihazı almanızı önermiyoruz. Çünkü ne kadar kaliteli bir cihaz alırsanız alın, bunun için bir ne kadar fark öderseniz ödeyin, burnunuza uygun model ve boyda olmayan bir maske ile cihazınızı kullanabilmeniz, gece rahat uyuyabilmeniz mümkün olmayacaktır. Bu nedenle maske seçimine önem vermenizi şiddetle öneririz.
Cihazı alacağınız firmanın sizinle ilgilenen satış elemanının yaptığı işle ilgili bilgisini, yaptığınız ön araştırmadan çıkaracağınız birkaç soruyu sorarak ölçebilirsiniz.
Cihazı aldığınız firmanın teknik servis koşullarını mutlaka sorgulayınız.
Ülkemize kaçak yollarla getirilen, uzak doğudan bir seferliğine ithal edilen ve piyasaya göre fiyatları düşük olabilen PAP cihazlarını satan birçok medikal firma bulunmaktadır. Bu firmalardan alınan cihazların tamirat ve servis garantisi bulunmamaktadır. Alacağınız cihazı mutlaka yetkili mümessilinden veya markanın distribütörü tarafından yetki belgesi verilmiş bayisinden almanızı tavsiye ederiz.
CPAP cihazını temin ederken yapılan yanlış seçimler cihazın kullanımını zorlaştırmış olabilir. Öncelikle problemin nerede olduğu doğru tespit etmemiz gerekir. Sonra da bu sorunun çözüm olasılıklarını araştırıp, kendiniz için en ideal seçimi yapmalısınız.
Cihazınız, hayati riskleri olan uykuda solunum problemlerinin çözümü için size doktorunuz tarafından önerilen bir tedavi aracıdır. Bu kadar önemli bir rahatsızlığın çözümü olan PAP cihazınızdan, kullanımdan kaynaklanan ve çözümü genellikle bulunabilen bazı uyumsuzluklar nedeniyle kolayca vazgeçmeyiniz.
Sorunun kaynağını bulmak, genellikle doğru çözümü bulmaktan çok daha önceliklidir.
CPAP cihazının kullanımını zorlaştıran başlıca sebepler şunlardır:
1) Maskeden kaynaklanan rahatsızlıklar:
Maske seçiminin doğru yapılması, CPAP cihazı kullanımının kolaylaşması ve uyku konforunun artırılması için çok önemlidir. Birçok PAP cihazı satışı yapan firmaların elinde çeşitli maske seçenekleri bulunmayabilir. Bu durumda siz de cihazınızı alırken diğer maske seçeneklerinin neler olduğunu, sizin burun ve yüz yapınıza daha uygun bir maske olup olmadığını tespit edemeyebilirsiniz. Bu sorun hastaların sıklıkla karşılaştıkları bir durumdur.
Cihazı kullanamama sebebinizin maskeden kaynaklandığını düşünüyorsanız, firmamız RESPİTEK ile iletişime geçmenizi öneririz. Web sitemizden de inceleyeceğiniz üzere, RESMED marka ürün gurubumuzda çok çeşitli maske modelleri bulunmaktadır. Bizden temin edeceğiniz maskeleri, her marka CPAP ve BiPAP cihazınız ile kullanabilirsiniz. Cihazınız ile birlikte firmamıza geldiğinizde, cihazınızda ayarlı olan tedavi basıncınız altında maskelerimizin rahatlığını deneme imkanı vardır.
2) Basınca karşı nefes vermede güçlük çekme:
Sabit basınçlı CPAP cihazının kullanım kolaylığını artırmak için, nefes alma ve nefes verme sırasında farklı 2 seviyede (bi-level) basınç ayarına sahip ilk olarak piyasaya sürülen ürünler BiPAP (BPAP) cihazlarıdır. Gelişen teknoloji ile otomatik CPAP (APAP) ve otomatik BPAP cihazları, nefes verme basıncını otomatik düşüren EPR ve Flex teknolojileri, hastaların nefes verme konforunu artıran PAP tedavi cihazları olarak Uyku Apnesi hastalarının hizmetine sunulmuştur.
Eğer cihazınızda yukarıdaki konfor özellikleri bulunmuyorsa nefes vermede zorluk çekme olasılığınız daha yüksektir. Zira, yukarıda bahsettiğimiz konfor özellikleri, hastaların doğal solunum şekillerine uygun olarak basıncın otomatik olarak değiştirilmesini sağlarlar. Yapılan bilimsel çalışmalarda, EPR – Flex teknolojisine sahip PAP cihazlarının, sabit basınçlı cihazlara göre, uykuda cihaz kullanım süresini yaklaşık %25 artırdığı tespit edilmiştir.
3) Ağız ve burunda Kuruma olması:
CPAP kullanımı sırasında ağız ve burunda kuruma şikayeti nedeniyle cihazınızı kullanamıyorsanız, öncelikle kurumanın sebebinin tespit edilmesi gereklidir.
Maskenizden kaçan istenmeyen hava kaçağı ekstra bir hava akışına sebep olduğundan kurumaya sebep olabilir. Bu durumda öncelikle maskenizi değiştiriniz.
Uyku sırasında ağızdan hava kaçakları kurumaya sebep olabilir. Bu şikayet, yeni cihaz kullanıcılarında ilk birkaç gün-hafta için devam edebilmekte, sonraki aylarda kendiliğinden azalabilmektedir. Eğer şikayetleriniz azalmıyor ve cihazı kullanmanıza engel oluyorsa, size uygun ağız-burun maskesi ile cihazınızı kullanmanız, ağızdan hava kaçaklarını ortadan kaldırabilir.
Ortam havasının kuru olduğu bir çevrede cihazı kullanıyorsanız, öncelikle cihazın kullanıldığı ortamın havasını nemlendirici ile daha nemli hale getirebilirsiniz. Tüm PAP cihazlarına tercihan ekleyebileceğiniz Isıtıcılı Nemlendirici üniteleri bulunmaktadır. Cihazınızı temin ettiğiniz firmadan, kullandığınız modele uygun bir ısıtıcılı nemlendirici alırsanız, soluduğunuz havayı ortam havasına göre daha fazla nemlendirmiş olursunuz. PAP cihazlarında tercihan kullanılan ısıtıcılı hava hortumları da nemlendirme etkinliğini artıran önemli araçlardır.
Başka hastalıklarınız nedeniyle kullandığınız bazı ilaçlar da ağız kuruması yapabilmektedir. Eğer ağız kurumanızın sebebini kullanmış olduğunuz ilaçlara bağlıyorsanız öncelikle, hastalığınızın takibini yapan doktorunuza danışarak tavsiyelerini alınız. Cihazın çalıştığı odanın nemliliğini artırarak bir fayda sağlayıp sağlamadığını kolayca deneyebilirisiniz. Eğer imkanınız varsa, cihazınıza ısıtıcılı nemlendirici ekleyerek de şikayetinizi azaltmaya çalışabilirsiniz.
Sağlığınızla ilgili her türlü şikayetinizde olduğu gibi, bu konuda da hastalığınızı takip eden doktorunuzun tavsiyelerini alınız.
4) Diğer sebepler:
CPAP cihazına uyumunuzu etkileyen yukardaki açıklamaya çalıştığımız sebeplerden başka çok sık karşılaşılmayan problemler de olabilir.
İnternet üzerinden ulaşabileceğiniz bilimsel içerikli sitelerden ve hasta forumlarından da bilgi sahibi olmaya çalışabilirsiniz. Bilginizi artırmak için yapacağınız araştırmalarınızda çok dikkatli olmanızı öneririz, bir başka hastaya çözüm olan sizin için uygun olmayabilir.
Öncelikle uyumsuzluğun nedenini tespit etmenizi ve bu konuda uzmanlardan destek almanızı öneririz.
Öncelikle ‘Ucuz CPAP’ derken neyi kastediyoruz? CPAP cihazının sadece fiyatının ucuz olmasını referans alıyor olabilirsiniz. Sizin için cihazın sadece ucuz olması her şeyden önemliyse; hem cihaz performansından, hem de satış sonrası servisten ve cihaz kalitesinden ödün vermeniz gerekebilir.
Gerçekten aldığınız CPAP veya BPAP cihazı, sağlık sorununuzu en etkili ve aynı zamanda en konforlu şekilde çözecek mi? Bizce asıl sorulması gereken öncelikli soru budur. Alacağımız PAP cihazının marka ve modelini tespit etmeliyiz. Sonra ‘bu marka ve model cihazı en iyi servisi ile birlikte hangi satış merkezinden daha ucuza alabilirim’ sorusunun cevabını bulmalıyız.
Bu araştırmanızı yaparken ‘CPAP CPAP’tır’, ‘o cihaz da bu cihaz da aynı işi yapıyor’ gibi daha yüzeysel yaklaşımlar yaparak, karşılaştırmanızı elmalar ve armutları aynı tartıda değerlendirerek değil de, cihazları (örneğin yerli ve uzakdoğu – küresel pazarlarda tercih edilen markalar) gruplayarak yapmanızı tavsiye ederiz.
CPAP cihazının sadece fiyatını referans alıyorsanız; sizin için sadece ucuz olması her şeyden önemliyse, en ucuz CPAP cihazını bulmak için birçok alternatifiniz var.
Kullanılmış, garantisi olmayan 2. el CPAP satışı yapan internet sitelerine başvurabilirsiniz. Yurtdışında üretimden kalkmış olan modellerin de, bizdeki gibi sağlık sektöründe denetimlerin tam yapılamadığı, tedavi standartlarındaki belirsizliğin devam ettiği ülkelerde müşteri bulabilmesi daha kolay olmaktadır. Bir de Amerika’daki internet sitelerinden CPAP temin etmeye çalışabilirsiniz. Uzakdoğu üretimi CPAP cihazları da bilimsel yeterlilikleri test edilmemiş olmalarıyla birlikte ucuz alternetifler sunmaktadır.
Yukarıda saydığımız tüm bu seçenekleri deneyerek zaman ve para kaybetmenizi kesinlikle önermiyoruz. Çünkü alacağınız cihaz her şeyden önce bir ev aleti değil sağlığınızla ilgili bir tedavi cihazıdır ve tüm gece boyunca bu cihaz üzerinden nefes alıp vereceksiniz. Özellikle otomatik modları olan bir PAP cihazını bu tür riskli tedarikçilerden temin etmenizi kesinlikle önermiyoruz.
Bizim anladığımız anlamda ‘Ucuz CPAP’ cihazı demek; bilinen bir marka, bilimsel çalışmalarla etkinliği kanıtlanmış, cihaz modeli seçenekleri, konfor modu seçenekleri ve bolca maske seçenekleri olan bir ürün demektir. Araştırmalarınızla tespit ettiğiniz bu ürünün Türkiye yetkili satıcısıyla temasa geçerek size en yakın olan bayisini öğrenebilir ve en iyi fiyata nasıl temin edeceğinizi danışabilirsiniz. Tespit ettiğiniz yetkili firmaya gidip, fiyat pazarlığını yaparak, mümessil firmanın garanti belgesi ile birlikte aldığınız cihaz, bize göre sizin alacağınız en ucuz CPAP cihazıdır.
Piyasada elbette daha düşük fiyata bulabildiğiniz farklı marka ve modellerde PAP cihazları vardır. Bu cihazların niçin daha ucuz olduklarını düşünmeliyiz. Uzun yıllarca, hergün saatlerce kullanacağınız ve solunumunuzu düzenleyecek önemli bir sağlık cihazı alırken araştırmadan acele karar vermemeliyiz.
Sabah yorgun uyanma,
Sıklıkla sabah görülen baş ağrıları,
Gündüz uykuluk,
Dikkat kaybı,
Şiddetli ve kesintili horlama gibi
Uyku Apnesi’nin belirtilerinden bir veya birkaçına sahipsiniz.
Bu yüzden sizde de Uyku Apnesi olduğundan şüpheleniyorsunuz.
Size en yakın, Uyku Testi yapan bir Uyku Merkezine veya doktorunuza başvurunuz.
Uyku hastalıklarının en detaylı tanısı, uyku merkezlerinde bulunan Polisomnografi (PSG) cihazları kullanılarak konulmaktadır. Bu cihazlar, vücuda takılan değişik algılayıcılar(sensörler) sayesinde, hem uyku kalitesinin ölçümünü yapar, hem de kardiyo-solunumsal elektriksel sinyallerin uyku sırasında kaydını yaparlar. Yapılan kayıtlar, hastayı kayda hazırlayan ve kaydı takip eden uyku teknisyeni tarafından veya uyku uzmanı tarafından detaylı olarak analiz edilerek detaylı raporlar hazırlanır.
Taşınabilir Ev Tipi Polisomnografi (PSG) cihazları ve Uyku Poligrafları (PG), özellikle uykuda solunum bozukluklarının teşhisinde yaygın olarak kullanılan tanı cihazlarıdır. Uyku Poligrafları, hafif, taşınabilir ve ucuz oldukları kadar, çok kolay kullanılmaları, kayıtların analizi ve raporların hazırlanmasının kısa sürmesi nedeniyle tercih edilmektedirler.